Pyszna, lekko cierpka, umiarkowanie kwaśna herbata z rokitnika jest prawdziwą "bombą witaminową" dla odporności w sezonie przeziębień i chorób wirusowych. Aby napój był szczególnie smaczny, radzę używać jagód zebranych po pierwszych przymrozkach.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Delikatnie zdejmij rokitnik z gałązek, spłucz zimną wodą i lekko osusz, a następnie umieść na patelni. Zmiażdż jagody tłuczkiem lub widelcem, aby skóra pękła, a rokitnik dał sok.
Zalej jagody 700 ml gorącej przegotowanej wody i zagotuj na średnim ogniu. Zdejmij patelnię z ognia, przykryj, zawiń i odstaw na 10 minut.
Za pomocą Sitka do zaparzania wlej lekko schłodzoną herbatę z rokitnika do zaparzacza.
Dodaj miód i ciesz się jasnym, zdrowym napojem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy