desery 24.02.2023

Mochi z mąki ryżowej

39 min
10 porcji
Mochi z mąki ryżowej
0

Zawsze lubiłem japońskie jedzenie, ale odwiedzanie restauracji to luksusowa przyjemność. Dlatego najlepszym rozwiązaniem było eksperymentowanie. Próbowałem więc zrobić japoński deser mochi. Słodkie ciasto z mąki ryżowej, nadzienie na każdy gust-o to mi chodzi.

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zacznij przygotowywać ten deser z nadzieniem. Aby to zrobić, usuń twarożek ze skondensowanym mlekiem i ubij mikserem. Pokrój truskawki, jeśli masz duże. Małe truskawki mogą być używane w całości.

Mochi z mąki ryżowej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Przygotuj ciasto. Wlej wodę do głębokiej miski i wymieszaj z mąką, cukrem i szczyptą soli. Mieszaj, aż będzie gładka.

Mochi z mąki ryżowej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Wyślij ciasto do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty. Wyjmij i wymieszaj, Wyślij ponownie do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty i powtórz. Gdy ciasto będzie gęste, możesz uformować mochi.

Mochi z mąki ryżowej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Wlej skrobię kukurydzianą na stół, włóż ciasto i rozwałkuj. Wytnij kształt za pomocą pierścienia kształtującego. Na środku każdego ciasta umieść nadzienie serowe, a następnie truskawki. Zbierz krawędzie na środku, aby zamknąć nadzienie i uformuj kulkę.

Mochi z mąki ryżowej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Ułóż mochi na półmisku i udekoruj jagodami.

Mochi z mąki ryżowej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdjęcie: Julia Zubkova

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy