chrupiące fińskie ogórki kiszone na zimę

50 min
4 porcje
Chrupiące ogórki kiszone po fińsku na zimę
0

Uwielbiasz chrupiące kiszone ogórki? Nawet jeśli masz już kilka sprawdzonych przepisów, kolejny z pewnością nigdy nie będzie zbędny. W końcu im większy wybór i różnorodność – tym lepiej, prawda? Mówię Ci, jak marynować ogórki po fińsku!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wcześniej moczyć ogórki przez kilka godzin w zimnej wodzie.

Chrupiące ogórki kiszone po fińsku na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Pokrój cebulę i marchewkę, włóż do czystych, suchych słoików.

Chrupiące ogórki kiszone po fińsku na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dodaj zioła i nasiona gorczycy.

Chrupiące ogórki kiszone po fińsku na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Ułóż ogórki, zalej wszystko wrzącą wodą i pozostaw na 30 minut pod pokrywkami.

Chrupiące ogórki kiszone po fińsku na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Spuść tę wodę.

Chrupiące ogórki kiszone po fińsku na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zagotuj czystą wodę z solą, cukrem, octem i pieprzem.

Chrupiące ogórki kiszone po fińsku na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zalej ogórki powstałą marynatą i zwiń na zimę.

Chrupiące ogórki kiszone po fińsku na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Julia Zubkova

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy