buraki na zimę

20 min
4 porcje
Buraki na zimę
Algus, stock.adobe.com
0

Czy wiesz, że wierzchołki buraków są hojnym źródłem witamin? Często dodaje się go do sałatek, ale o tym innym razem. Dzisiaj chcę podzielić się z wami świetnym przepisem na konserwowanie buraków. Zimą dodaje się go do zup lub je po prostu.

Składniki

  • buraki - 1 kg
  • czosnek - 5 ząbki
  • koperek - 50 g
  • liść laurowy - 3 kawałki
  • czarny pieprz - 6 groszek
  • ocet - 100 ml
  • cukier - 60 g
  • sól - 60 g
  • woda - 800 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój wierzchołki buraków na małe kawałki.

Złóż czosnek, koperek, przyprawy i buraki do słoików.

Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 20 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i gotuj przez 2 minuty.

Dodaj ocet, wlej do słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy