pierwsze dania 22.01.2022

zupa szczawiowa z kaczką i jajkiem

2 godz. 20 min.
6 porcji
Zupa szczawiowa z kaczką i jajkiem
Peredniankina, stock.adobe.com
0

Dania z kaczki mają dość specyficzny zapach, który nie jest zrozumiały dla wszystkich. Aby tego uniknąć, namocz ptaka w zimnej wodzie i dobrze spłucz. Mówię Ci, jak gotować pyszną zupę szczawiową z kaczką!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz kaczkę, pokrój i przykryj zimną wodą przez 3 godziny.

Zmień wodę, dodaj ziele angielskie i gotuj przez 2 godziny na małym ogniu. Usuń piankę, która pojawi się podczas gotowania.

Rozbij surowe jajka, sól, pieprz i lekko ubij widelcem do miski.

Ciągle mieszając, delikatnie wlej mieszankę jajeczną do garnka z kaczką. Jajka ugotują się i zamienią w piękne sznurki.

Dodaj posiekany szczaw i natkę pietruszki, sól i po 2 minutach wyłącz. Zaparz zupę pod przykryciem przez 10 minut.

Podczas serwowania możesz udekorować talerze zupy pokrojonymi na kawałki gotowanych jajek.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy