dżem jabłkowy bez sterylizacji

2 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem jabłkowy bez sterylizacji
0

Dżem jabłkowy jest najczęstszy wśród gospodyń domowych. Jabłka rosną w prawie każdym ogrodzie i są niedrogie. Ale jak go ugotować bez sterylizacji słoików? Odpowiedź jest w moim przepisie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka dobrze opłucz i pokrój w kliny. Pamiętaj, aby usunąć środek z pestkami, aby dżem nie stał się gorzki.

Przenieś jabłka do rondla z grubym dnem. Przykryj jabłka cukrem i odstaw na kilka godzin.

Gdy jabłka wypuszczą sok, dobrze je wymieszaj i umieść na małym ogniu.

Doprowadź dżem do wrzenia i pozostaw na pół godziny. Powtarzamy 5-6 razy. Gotowy dżem wlewa się do słoików, zwija i wysyła w chłodne, ciemne miejsce.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy