mleko skondensowane gruszki z mlekiem na zimę
Masz rację-mleko skondensowane jest przygotowywane z gruszek z mlekiem. Proces jest oczywiście długi i czasochłonny, ale w końcu zostaniesz sowicie nagrodzony niesamowitym deserem. Radzę kupować produkty mleczne o wysokiej zawartości tłuszczu.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz gruszki, nasiona i drobno posiekaj.
Przełóż pokruszone owoce na patelnię i przykryj cukrem.
Ustaw na małym ogniu i gotuj przez 1 godzinę. Mieszaj od czasu do czasu, aby masa się nie przypaliła.
Zmiksuj masę za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładka.
Dodaj sodę i wymieszaj. Następnie powinna pojawić się wysoka piana.
Wlej ciepłe mleko i gotuj na minimalnym ogniu przez 3,5-4 godziny. Często mieszaj mleko skondensowane przez ostatnią godzinę.
Zdejmij patelnię z ognia, lekko ostudź i ubijaj blenderem z dużą prędkością przez 2-4 minuty.
Rozłóż gorące mleko skondensowane w czystych, suchych słoikach i zwiń.