mleko skondensowane gruszki z mlekiem na zimę

4 godz. 15 min.
4 porcje
Mleko skondensowane z gruszek z mlekiem na zimę
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Masz rację-mleko skondensowane jest przygotowywane z gruszek z mlekiem. Proces jest oczywiście długi i czasochłonny, ale w końcu zostaniesz sowicie nagrodzony niesamowitym deserem. Radzę kupować produkty mleczne o wysokiej zawartości tłuszczu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz gruszki, nasiona i drobno posiekaj.

Przełóż pokruszone owoce na patelnię i przykryj cukrem.

Ustaw na małym ogniu i gotuj przez 1 godzinę. Mieszaj od czasu do czasu, aby masa się nie przypaliła.

Zmiksuj masę za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładka.

Dodaj sodę i wymieszaj. Następnie powinna pojawić się wysoka piana.

Wlej ciepłe mleko i gotuj na minimalnym ogniu przez 3,5-4 godziny. Często mieszaj mleko skondensowane przez ostatnią godzinę.

Zdejmij patelnię z ognia, lekko ostudź i ubijaj blenderem z dużą prędkością przez 2-4 minuty.

Rozłóż gorące mleko skondensowane w czystych, suchych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy