pierwsze dania 22.01.2022

meksykańska zupa z klopsikami z kurczaka

35 min
4 porcje
Meksykańska zupa z klopsikami z kurczaka
0

Przepis na tę meksykańską zupę z pewnością spodoba się wszystkim miłośnikom pikantnej kuchni. Okazuje się pikantny, aromatyczny i bardzo satysfakcjonujący. Dostosuj ilość przypraw do swoich upodobań.

Składniki

do zupy:
dla klopsików:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz mięso mielone, mleko, bułkę tartą, sól i zmieloną czerwoną paprykę. Pozostaw masę na 10 minut.

Meksykańska zupa z klopsikami z kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Obierz i pokrój ziemniaki, cebulę, czosnek.

Meksykańska zupa z klopsikami z kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.

Meksykańska zupa z klopsikami z kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj sos pomidorowy, czosnek i kilka łyżek gorącej wody. Dusić wszystko razem przez 5 minut.

Meksykańska zupa z klopsikami z kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Zagotuj wodę, dodaj ziemniaki, czarne ziarna pieprzu, smaż i gotuj przez 5 minut.

Meksykańska zupa z klopsikami z kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Łyżką uformuj małe klopsiki i delikatnie włóż do zupy. Gotuj przez kolejne 10 minut po ugotowaniu.

Meksykańska zupa z klopsikami z kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Dodaj sól, oregano i drobno posiekaną zieloną cebulę. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.

Meksykańska zupa z klopsikami z kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Foto: Julia Zubkowa

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy