kompot z jabłek i aronii na zimę bez sterylizacji

20 min
20 porcji
Kompot z jabłek i aronii na zimę bez sterylizacji
la_vanda, stock.adobe.com
0

Pod koniec lata rozpoczyna się sezon aronii. Właśnie w tym czasie dojrzewają pachnące jabłka. Sama natura każe im gotować razem. Ugotuj kompot z jabłek i aronii-idealny bukiet smaków i aromatów! Mówię prosty przepis.

Składniki

  • jabłka - 1 kg
  • Aronia - 300 g
  • cukier - 250 g
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • woda (filtrowane) – 6 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń jagody aronii z pędzli, dokładnie spłucz i zalej wrzącą wodą przez 2 minuty.

Odcedź, przenieś jagody do wysterylizowanych słoików.

Pokrój jabłka na ćwiartki i obierz.

Umieść jabłka na jarzębinie w słoikach.

Napełnij do góry wrzącą wodą i pozostaw na pół godziny pod pokrywkami.

Odcedź do rondla, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 3 minuty.

Wlać wrzący syrop do słoików, zwinąć i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy