dżem jabłkowo-śliwkowy

20 min
12 porcji
Dżem z jabłek i śliwek
IndrePau,stock.adobe.com
0

Nie można sobie wyobrazić zimowej herbaty bez domowego dżemu. Ale żeby było z czego wybierać, latem trzeba zrobić więcej różnych zapasów. Polecam między innymi ugotować kilka słoików dżemu z jabłek i śliwek. Przepis jest śmiesznie prosty!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz i nasiona.

Pokrój śliwki na pół, obierz, posiekaj.

Włóż owoce do rondla, przykryj cukrem i odstaw na 3 godziny.

Ustaw patelnię na małym ogniu i gotuj przez 5-7 minut.

Zmiksuj masę za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładka.

Dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Ułóż gorący dżem w słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy