marynowane zielone pomidory na zimę

1 godz. 0 min.
4 puszki po 0,5 l
Marynowane zielone pomidory na zimę
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Dzielenie się prostym przepisem na marynowane zielone pomidory. Pomidory są chrupiące, umiarkowanie ostre i bardzo aromatyczne. Zamknij taki przedmiot na zimę, aby urozmaicić dietę w zimnych porach roku. Do przystawek, mięsa i drobiu-idealny!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pomidory, pokrój na 4 części, usuń gęste łodygi.

Czosnek obrać i pokroić w plastry.

Na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików umieść 1 goździk, 4 groszki Czarne i 3 groszki ziela angielskiego. Napełnij słoiki do góry plasterkami pomidora, od czasu do czasu dodając talerze czosnku.

Przygotuj marynatę. Dodaj sól, cukier, liść laurowy do wody, zagotuj i gotuj przez 3-5 minut, a następnie wprowadź ocet i zdejmij patelnię z ognia.

Wlej pomidory do słoików z wrzącą marynatą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w rondlu z wodą (woda powinna sięgać do "ramion" słoików; czas sterylizacji słoików o pojemności 0,5 litra wynosi 20 minut od momentu zagotowania wody w rondlu).

Po sterylizacji zwiń słoiki z obrabianym przedmiotem, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone marynowane zielone pomidory są doskonale przechowywane w zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy