pikantne ogórki kiszone na zimę

20 min
8 porcji
Pikantne marynowane ogórki na zimę
Veronika Idiyat, stock.adobe.com
0

Nie można obejść się bez takiego zbioru zimą. Pikantne marynaty można podawać jako przystawkę, dodawać do sałatek, zup i pizzy. Polecam odpowiedzialne podejście do wyboru warzyw. Jeśli są gorzkie i bez smaku, nawet suplementy nie pomogą.

Składniki

  • ogórki - 2 kg
  • czosnek - 5 ząbki
  • ostra czerwona papryka - 1 strąk
  • ocet - 80 ml
  • Zieleń - 10 g
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • czarny pieprz - 4 groszek
  • cukier - 50 g
  • sól - 60 g
  • woda (filtrowane) – 1,8 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki i namocz w zimnej wodzie przez 4 godziny.

Pokrój ostrą paprykę wzdłuż, obierz nasiona, posiekaj.

Obierz czosnek, lekko dociśnij ostrzem noża i pokrój na duże kawałki.

Włóż przyprawy, zioła, czosnek i ostrą paprykę do wysterylizowanych słoików.

Mocno ubij ogórki, starając się pozostawić mniej pustych przestrzeni w słoikach.

Wlać do góry wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić na 30 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier i sól.

Doprowadzić do wrzenia, dodać ocet i natychmiast zdjąć z ognia.

Wlać wrzącą marynatę do słoików, zwinąć ogórki i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy