dżem z mniszka lekarskiego

2 godz. 30 min.
4 porcje
Dżem z mniszka lekarskiego
Anna, stock.adobe.com
0

Być może wszyscy miłośnicy dżemu i zimowych preparatów przynajmniej raz słyszeli o dżemie z mniszka lekarskiego. Ale co z tym, że przestaniesz zachwycać się kreatywnością i w końcu sam ją ugotujesz? To wcale nie jest trudne i bardzo smaczne!

Składniki

  • mlecze (w pełni ujawnione) – 200 sztuk
  • cukier - 600 g
  • woda - 500 ml
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ostrożnie odetnij płatki mniszka lekarskiego, zalej wodą i podpal.

Po ugotowaniu dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez pół godziny.

Odstaw wywar na godzinę, odcedź i dodaj cukier.

Ponownie podpal i gotuj przez około pół godziny.

Wrzuć gorący dżem z mniszka lekarskiego do słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy