bakłażany jak grzyby z czosnkiem na zimę

30 min
6 porcji
Bakłażan jak grzyby z czosnkiem na zimę
Marco Mayer, stock.adobe.com
0

Przy odrobinie czasu z łatwością ugotujesz bakłażana jak grzyby z czosnkiem. Aromatyczną przekąskę można postawić na świątecznym stole, podawać ze zwykłym makaronem i owsianką. Do gotowej sałatki często dodaje się świeże zioła i cebulę.

Składniki

  • bakłażany - 2 kg
  • czosnek - 100 g
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 120 ml
  • ocet - 100 ml
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • ziele angielskie - 4 groszek
  • sól - 1 art.
  • woda - 4 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj wodę, sól i przyprawy, zagotuj.

Pokrój bakłażany i wlej do garnka z wrzącą solanką.

Gotować przez 5 minut, wyłowić łyżką cedzakową i włożyć do dużej miski.

Dodaj olej, ocet, czosnek przepuszczony przez prasę i dobrze wymieszaj.

Ułóż warzywa w przygotowanych słoikach.

Sterylizuj przez 10 minut i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy