bakłażany jak grzyby z koperkiem i czosnkiem na zimę
Pachnące bakłażany z koperkiem i czosnkiem, przygotowane na zimę zgodnie z tym przepisem, można podawać do stołu w ciągu tygodnia. Ta pikantna przekąska smakuje jak marynowane grzyby i świetnie uzupełni zarówno świąteczny stół, jak i codzienny.
Składniki
- bakłażany - 1 kg
- czosnek - 1 Głowa
- koperek - 30 g
- pietruszka - 30 g
- liść laurowy - 3 szt.
- czarny pieprz (groszek) – do smaku
- woda - 3 L
- Olej roślinny - 150 ml
- ocet (9%) – 25 ml
- cukier - 0,5 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Bakłażany opłucz, odetnij ogony, pokrój w średnią kostkę.
Gotuj bakłażany w osolonej wodzie (w ilości 1 łyżki soli na 2 litry wody) przez 5 minut po ugotowaniu, a następnie wrzuć do durszlaka.
Opłucz warzywa, lekko osusz i drobno posiekaj. Obierz i posiekaj czosnek.
W garnku do gotowania połącz ugotowany bakłażan, czosnek i zioła, dodaj olej roślinny i dobrze wymieszaj.
Dusić warzywa na średnim ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, 15 minut.
Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, rozpuść 1 łyżkę w 1 litrze wody. l sól i 0,5 łyżki. l cukier, dodaj liście laurowe i ziarna pieprzu, wymieszaj, zagotuj i gotuj przez 5 minut. Usuń marynatę z ognia, wprowadź ocet i wymieszaj.
Lekko ubijając, napełnij sterylne słoiki gorącymi bakłażanami i napełnij do góry wrzącą marynatą. Zamknij hermetycznie słoiki z obrabianym przedmiotem, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.