bakłażany jak grzyby z koperkiem i czosnkiem na zimę

50 min
3 puszki po 0,5 l
Bakłażany jak grzyby z koperkiem i czosnkiem na zimę
minadezhda, stock.adobe.com
0

Pachnące bakłażany z koperkiem i czosnkiem, przygotowane na zimę zgodnie z tym przepisem, można podawać do stołu w ciągu tygodnia. Ta pikantna przekąska smakuje jak marynowane grzyby i świetnie uzupełni zarówno świąteczny stół, jak i codzienny.

Składniki

  • bakłażany - 1 kg
  • czosnek - 1 Głowa
  • koperek - 30 g
  • pietruszka - 30 g
  • liść laurowy - 3 szt.
  • czarny pieprz (groszek) – do smaku
  • woda - 3 L
  • Olej roślinny - 150 ml
  • ocet (9%) – 25 ml
  • cukier - 0,5 art.
  • sól - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Bakłażany opłucz, odetnij ogony, pokrój w średnią kostkę.

Gotuj bakłażany w osolonej wodzie (w ilości 1 łyżki soli na 2 litry wody) przez 5 minut po ugotowaniu, a następnie wrzuć do durszlaka.

Opłucz warzywa, lekko osusz i drobno posiekaj. Obierz i posiekaj czosnek.

W garnku do gotowania połącz ugotowany bakłażan, czosnek i zioła, dodaj olej roślinny i dobrze wymieszaj.

Dusić warzywa na średnim ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, 15 minut.

Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, rozpuść 1 łyżkę w 1 litrze wody. l sól i 0,5 łyżki. l cukier, dodaj liście laurowe i ziarna pieprzu, wymieszaj, zagotuj i gotuj przez 5 minut. Usuń marynatę z ognia, wprowadź ocet i wymieszaj.

Lekko ubijając, napełnij sterylne słoiki gorącymi bakłażanami i napełnij do góry wrzącą marynatą. Zamknij hermetycznie słoiki z obrabianym przedmiotem, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy