pikantne chrupiące marynaty na zimę

20 min
12 porcji
Ostre chrupiące ogórki kiszone na zimę
milly777, stock.adobe.com
0

Takie marynaty są zawsze umieszczane na środku stołu i zachwycają wszystkich obecnych. Ostre, chrupiące ogórki kiszone są przygotowywane w bardzo prosty sposób, bez sterylizacji. Stosowana jest najczęstsza metoda podwójnego nalewania.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ogórki moczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie.

Pokrój ostrą paprykę, obierz nasiona, posiekaj.

Obierz czosnek i pokrój na duże kawałki.

Złóż koperek, czarny pieprz, czosnek, ostrą paprykę, liście chrzanu i dębu do słoików.

Z ogórków odetnij brzegi i mocno ubij w słoiki.

Napełnij do góry wrzącą wodą i pozostaw na 30 minut.

Odcedź do rondla i ponownie zagotuj.

Dodaj cukier i sól, gotuj przez 2 minuty.

Dodaj ocet, wlej do słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy