bakłażan z pomidorami i czosnkiem na zimę

1 godz. 30 min.
5 puszek po 0,5 l
Bakłażan z pomidorami i czosnkiem na zimę
Władysław Terlukiewicz, stock.adobe.com
0

Uwielbiam ten przepis na przygotowanie bakłażana za prostotę i pyszny wynik. Zrób trochę wysiłku, aby zimą zadowolić rodzinę i przyjaciół pikantną przekąską warzywną. Polecam podawać z gotowanymi ziemniakami, ryżem i dowolnymi potrawami mięsnymi.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pomidory, pokrój losowo. Obierz ostrą paprykę z nasion i łodyg. Przełóż przygotowane warzywa przez maszynę do mięsa.

Włóż powstałą masę do ognia, dodaj sól, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Pokrój bakłażany w plastry lub kostki średniej grubości i włóż do wrzącej masy pomidorowej.

Dodaj cukier i olej roślinny, wszystko dobrze wymieszaj i gotuj obrabiany przedmiot na małym ogniu przez 40-45 minut. Nie zapomnij okresowo mieszać!

5 minut przed gotowaniem wprowadź ocet i posiekany czosnek, wymieszaj.

Zapakuj wrzący przedmiot do wstępnie wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy