fasola z warzywami na zimę w słoikach

11 godz. 0 min.
5 puszek po 1 L
Fasola z warzywami na zimę w słoikach
Lena, stock.adobe.com
0

Fasola z warzywami na zimę to uniwersalny preparat, który znacznie ułatwia życie zapracowanym gospodyniom domowym. Taką fasolę można podawać jako niezależną przekąskę lub dodawać do zup, gulaszu i różnych mieszanek. Kęs dobrze urozmaica i Chudy stół!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wstępnie namocz fasolę w zimnej wodzie przez noc, a następnie spłucz i gotuj do miękkości (około 25-30 minut).

Marchewki, cebulę i paprykę opłucz i obierz. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój paprykę w cienkie paski, posiekaj cebulę.

Na małym ogniu dusić marchewki z cebulą na rozgrzanym oleju roślinnym przez pół godziny.

Zmiel pomidory za pomocą blendera lub zetrzyj.

Na patelni do marchwi i cebuli dodaj masę pomidorową i paprykę, sól, cukier i ocet, wymieszaj.

Dodaj fasolę i gotuj przedmiot przez 1 godzinę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Włóż gorącą fasolę z warzywami do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy