Adjika pomidorowa z czosnkiem, papryką i marchewką

35 min
14 porcji
Adżika z pomidorów z czosnkiem, papryką i marchewką
sunny_bunny, stock.adobe.com
0

W średniowieczu pasterze wymyślili adżikę. Pikantna przyprawa zyskała światową popularność i zaczęła być przygotowywana z różnych składników. Proponuję przepis na adżiki z pomidorów z czosnkiem, papryką i marchewką. Podawaj natychmiast lub Zamknij w słoikach na zimę.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój ostrą i paprykę na pół, obierz nasiona.

Przełóż pomidory, ostrą i bułgarską paprykę, czosnek, marchewkę przez maszynę do mięsa.

Gotuj powstałą masę przez 10 minut od momentu wrzenia.

Zmiel przyprawy, cukier i sól w moździerzu.

Wlej powstałą mieszaninę do rondla z masą warzywną i gotuj przez kolejne 10-15 minut.

Wlej ocet, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.

Włóż Adjikę do czystych, suchych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy