pomidory we własnym soku na zimę bez sterylizacji

30 min
2 puszki po 1 L
Pomidory we własnym soku na zimę bez sterylizacji
minadezhda, stock.adobe.com
0

Pomidory we własnym soku to dość udany zbiór na zasadzie "dwa w jednym". Podawaj całe pomidory jako przekąskę i używaj soku pomidorowego do przygotowywania sosów, sosów lub dressingów do innych potraw. Dzielę się prostym przepisem.

Składniki

  • pomidory - 2,4 kg
  • czosnek - 2 ząbki
  • Olej roślinny - 2 art.
  • ocet (9%) – 2 art.
  • czarny pieprz (groszek) – 12 szt.
  • cukier - 2 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pomidory i szczelnie napełnij nimi wcześniej wysterylizowane słoiki.

Zagotuj wodę i zalej pomidory w słoikach do góry. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 10-15 minut na rozgrzanie. Następnie spuść wodę.

Pozostałe pomidory pokrój losowo, a następnie zetrzyj lub przepuść przez maszynę do mięsa. Powstałą masę pomidorową można dodatkowo przetrzeć przez sito.

Umieść masę pomidorową na ogniu, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 3-5 minut.

Dodaj sól, cukier, ziarna pieprzu, mielony czosnek, olej roślinny i ocet. Wszystko dobrze wymieszaj i zdejmij sok z ognia.

Z wrzącym sokiem pomidorowym zalej pomidory w słoikach do góry. Natychmiast zwiń słoiki, odwróć do góry nogami i ostudź w temperaturze pokojowej. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy