gotowane buraki na zimę w słoikach bez sterylizacji

1 godz. 30 min.
1 puszka 1 L
Gotowane buraki na zimę w słoikach bez sterylizacji
lena_zajchikova, stock.adobe.com
0

Marynowane buraki na zimę to pyszna przekąska i gotowa baza do sałatek i pierwszych dań. Do konserw odpowiednie są rośliny okopowe dowolnej odmiany i wielkości. Lubię marynować małe okazy, które często pozostają po zbiorach.

Składniki

  • Burak - 800 g
  • woda - 250 ml
  • ocet (9%) – 3 art.
  • cukier - 1 art.
  • sól - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dobrze opłucz buraki i gotuj do miękkości. Następnie ostudź trochę i obierz.

Napełnij wstępnie wysterylizowany słoik burakami.

Dodaj sól, cukier i ocet.

Zagotuj wodę i wrzącą wodą wlej buraki do słoika. Natychmiast zamknij słoik, potrząśnij nim kilka razy, aby rozpuścić sól i cukier. Odwróć słoik do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy