pierwsze dania 22.01.2022

kapuśniak z żeberka wołowego i kapusty kiszonej

1 godz. 5 min.
4 porcje
Kapuśniak z żeberek wołowych i kiszonej kapusty
Svetlana Moniakova, stock.adobe.com
0

Kapuśniak jest uważany za klasyczne rosyjskie danie. Przygotowywane są z kapusty, warzyw i mięsa. Najczęściej stosuje się wołowinę, wieprzowinę lub jagnięcinę. Dzielę się z wami prostym przepisem na kapuśniak z żeberkami wołowymi i kiszoną kapustą.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz żeberka wołowe, zalej zimną wodą i gotuj przez 10 minut.

Zmień wodę, dodaj liść laurowy i gotuj przez 40 minut.

Obierz ziemniaki i cebulę, pokrój. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.

Dodaj kiszoną kapustę, sos pomidorowy i gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 minut.

Na patelni z żeberkami dodaj ziemniaki i smaż. Gotuj wszystko razem przez 10 minut.

Sól i pieprz przed wyłączeniem. Podawaj kapuśniak z posiekanym koperkiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy