Żółty sos pomidorowy ze śliwkami

4 godz. 0 min.
4 porcje
Sos z żółtych pomidorów ze śliwkami
Victoria Kondysenko, stock.adobe.com
0

Ciekawą odmianą tradycyjnego sosu śliwkowego jest sos na bazie żółtych pomidorów. Lepiej też wziąć żółtą śliwkę, aby uzyskać bardziej jednolity kolor. Wynik jest nieco nietypowy, ale jednocześnie niesamowicie smaczny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki ze śliwki i przepuść je z pomidorami, papryką i czosnkiem przez maszynę do mięsa.

Dodaj sól, cukier i przyprawy i gotuj sos przez 30 minut po ugotowaniu.

Pozwól sosowi ostygnąć przez kilka godzin, przetrzyj przez sito i ponownie zagotuj.

Gotuj przez kolejną godzinę, wlej ocet i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy