keczup pomidorowo-jabłkowy na zimę

1 godz. 0 min.
3 puszki
Keczup z pomidorów i jabłek na zimę
svehlik, stock.adobe.com
0

Jeśli przynajmniej raz zrobisz domowy keczup, chęć zakupu sosu w sklepie na pewno zniknie. Bardzo smaczny i pachnący, ten keczup może być nawet dla dzieci! Do ziemniaków, kebabów, wszelkich dodatków - tak, czego dusza zapragnie! Przepis jest prosty, a składniki niedrogie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pomidory i grubo posiekaj, oczyść jabłka z nasion, pokrój w plasterki. Drobno posiekaj cebulę.

Obie rodzaje papryki obierz z nasion. Pokrój paprykę na dowolne kawałki, posiekaj paprykę chili.

Pomidory, jabłka, cebulę i paprykę włożyć do garnka do gotowania, podpalić i dusić przez 20 minut po ugotowaniu.

Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia i zmiksuj blenderem na jednorodną masę. Przetrzyj powstały przecier warzywny przez sito.

Puree masę ponownie podpal, zagotuj, gotuj przez 5 minut, usuwając piankę.

Umieść goździki, czarny i ziele angielskie w woreczku z gazy, zanurz torebkę w sosie i kontynuuj gotowanie.

Dodaj do sosu posiekany czosnek i chili, sól, cukier i mielony cynamon, wlej ocet. Ponownie zagotuj obrabiany przedmiot.

Wyjmij torebkę z przyprawami z patelni! Gotowy gorący domowy keczup z pomidorów i jabłek wlać do przygotowanych sterylnych małych słoików, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy