Koreańskie ogórki na zimę bez sterylizacji

4 godz. 20 min.
4 porcje
Koreańskie ogórki na zimę bez sterylizacji
photography, stock.adobe.com
0

Aby Koreańskie przekąski warzywne były dłużej przechowywane, większość przepisów wymaga dodatkowej sterylizacji. Nie lubię wszelkiego rodzaju kłopotów w kuchni, więc znalazłem dla siebie dobry przepis na Koreańskie ogórki bez sterylizacji. Spieszę się podzielić z wami.

Składniki

  • ogórki - 2 kg
  • marchew - 1 kg
  • czosnek - 3 głowice
  • mielony czarny pieprz - szczypta
  • przyprawy i przyprawy (dla koreańskiej marchewki) – 30 g
  • Olej roślinny (rafinowany) – 1/2 szklanki
  • ocet (9%) – 7 art.
  • cukier - 3 art.
  • Sol - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki, odetnij ogony, pokrój w kostkę.

Marchewki obierz i zetrzyj na koreańskiej tarce do marchwi. Posiekaj czosnek.

W misce połącz przygotowane warzywa. Dodaj sól, mielony pieprz i koreańską przyprawę do marchwi. Wymieszaj sałatkę i pozostaw do uformowania soku na 4-5 godzin w temperaturze pokojowej.

Następnie umieść miskę sałaty na ogniu i zagotuj.

Dodaj cukier, olej roślinny i ocet. Wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut.

Włóż gorącą sałatkę do wcześniej wysterylizowanych słoików, zalej wrzącą marynatą. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy