dżem z żółtych śliwek

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z żółtych śliwek
OlegD, stock.adobe.com
0

Kwaśne żółte śliwki dają po prostu wspaniały i wcale nie mdły dżem. Jedynym problemem są fiszbiny, ponieważ nie oddzielają się zbyt dobrze ręcznie. Ale powiem Ci, jak poradzić sobie z tą trudnością.

Składniki

  • śliwki (żółty) – 1 kg
  • woda - 120 ml
  • cukier - 700 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Napełnij śliwki wodą i gotuj przez 15-20 minut, aż będą miękkie.

Przetrzyj je przez sito.

Dodaj cukier i gotuj dżem przez około pół godziny, aż będzie gęsty.

Włóż do czystych, suchych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy