dżem jabłkowy z pomarańczami

8 godz. 0 min.
10 porcji
Dżem jabłkowy z pomarańczami
Anzhela, stock.adobe.com
0

Który słodki ząb nie lubi starego, dobrego dżemu jabłkowego? Gęsty, lepki, pachnący, piękny bursztynowy kolor, z dyskretną kwaskowatością cytrusową... a jeśli dodasz cynamon podczas gotowania, wyjdzie prawdziwy zimowy przysmak dla całej rodziny!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka opłucz, usuń nasiona i rdzenie, pokrój w kostkę.

Pomarańcze obrać ze skórki i pestek, pokroić w plasterki na pół.

W misce wymieszaj pokrojone jabłka i pomarańcze, dodaj cukier. Wstrząśnij miską i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę, aby owoce wypuściły sok.

Umieść obrabiany przedmiot na ogniu, zagotuj i gotuj, mieszając, przez 10 minut na małym ogniu. Pozostaw obrabiany przedmiot do zaparzenia na 3-6 godzin.

Ponownie podpal dżem, w razie potrzeby dodaj cynamon i gotuj ponownie przez 5-7 minut po ugotowaniu.

Gorący dżem jabłkowy z pomarańczami zapakuj do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy