dżem z czerwonego agrestu

45 min
12 porcji
Dżem z czerwonego agrestu
magic_rainbow, stock.adobe.com
0

Trudno nazwać ten przepis prostym, ale wynik przekracza wszelkie oczekiwania. W mojej rodzinie dżem z czerwonego agrestu jest jednym z trzech najpopularniejszych. Spróbuj i ugotować ten pyszny i zdrowy przysmak!

Składniki

  • agrest - 2 kg
  • cukier - 2,5 kg
  • woda - 1 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz agrest i obierz ogony. Przebij każdą jagodę u podstawy.

W głębokim rondlu gotuj przez 2 minuty Syrop z cukru i wody.

Dodaj jagody agrestu i gotuj przez 10 minut.

Wyjmij jagody łyżką cedzakową i pozostaw do ostygnięcia w osobnej misce.

Gotuj syrop przez 5 minut, dodaj jagody i gotuj przez kolejne 5 minut.

Powtórz procedurę ponownie z jagodami.

Po raz trzeci gotuj syrop przez 3-5 minut, dodaj jagody i gotuj przez 5 minut.

Włóż gorący dżem do przygotowanego pojemnika, zamknij pokrywki i zawiń w ciepły koc.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy