dżem z dzikiej róży

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z dzikiej róży
Svetlana Kolpakova, stock.adobe.com
0

Czy kiedykolwiek musiałeś zrobić dżem z dzikiej róży bez pestek? Dzielę się przepisem na pachnący przysmak z dzikiej lub morskiej dzikiej róży. Jego owoce są znacznie większe niż małe leśne jagody, co oznacza, że łatwiej jest usunąć nasiona. Spróbuj, jest pyszne!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj dziką różę, opłucz, a następnie pokrój na połówki i usuń nasiona. Ponownie spłucz pod bieżącą wodą.

Przenieś przygotowane owoce do rondla, zalej wodą i zagotuj na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na minimalnym ogniu przez kolejne 20 minut, nie zapominając o usunięciu piany.

Włóż owoce do miski i wlej cukier do wody, w której gotowano dziką różę. Gotuj syrop, ciągle mieszając, aż będzie bursztynowy (około 10 minut).

W syropie umieść owoce dzikiej róży, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut.

Wlej gotowy dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń i ostudź do góry nogami. Przechowuj dżem z dzikiej róży w temperaturze pokojowej.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy