pierwsze dania 22.01.2022

tajska zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami

30 min
2 porcje
Tajska zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami
superelaks, stock.adobe.com
0

Podczas gdy podróż do egzotycznych krajów jest opóźniona, przygotuj tajską zupę z mlekiem kokosowym i krewetkami. Danie wydaje się trudne, w rzeczywistości nie ma trudności. Wszystkie niezbędne składniki można znaleźć w supermarketach.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Krewetki opłucz wrzącą wodą, ostudź i obierz.

Pokrój korzeń galangalu, czerwoną paprykę i obraną cebulę.

Do wrzącego bulionu wlej umyty ryż i gotuj przez 10 minut.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.

Dodaj ostrą paprykę, sok pomidorowy i kontynuuj gotowanie przez 5 minut.

Wlej krewetki, smażenie, sos rybny i skórkę z cytryny na patelnię.

Po 10 minutach sól, wlej mleko kokosowe i wymieszaj. Gotuj przez 2 minuty i wyłącz.

Podawaj danie posypane posiekaną natką pietruszki.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy