dżem winogronowy z pestkami

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem winogronowy z pestkami
IULIIA AZAROVA, stock.adobe.com
0

Są ludzie, którzy nie mogę znieść pestek winogron i ciągle się ich pozbywają. I jestem ja, któremu w ogóle nie przeszkadzają, w tym w półfabrykatach, takich jak dżem. Jeśli należysz do moich podobnie myślących ludzi-Złap świetny przepis.

Składniki

  • Winogrona - 1.5 kg
  • woda - 2 szklanki
  • cukier - 1-1.5 kg

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oderwij winogrona od gałązek.

Zagotuj wodę z cukrem i gotuj syrop przez 5 minut.

Wlej winogrona i pozwól im ostygnąć.

Ponownie zagotuj i gotuj przez 15 minut. Ponownie ostudź.

I tak dalej 2-3 razy - zgodnie z konsystencją dżemu.

Po ostatnim gotowaniu natychmiast zwiń gorący dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy