pierwsze dania 29.11.2022

kharcho z jęczmieniem perłowym

2 godz. 30 min.
8 porcji
Kharcho z jęczmieniem perłowym
ange1011, stock.adobe.com
0

Kharcho z jęczmieniem jęczmiennym okazuje się nie mniej smaczne niż tradycyjne kharcho z ryżem. Ważne jest, aby odpowiednio przygotować płatki zbożowe, aby smak gotowego dania nie różnił się zbytnio od klasyki. Trochę czasu i wysiłku oraz pikantna, obfita gruzińska zupa kharcho na twoim stole!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Polędwicę wołową opłucz, pokrój na średnie kawałki, włóż do rondla z wodą, zagotuj na małym ogniu. Usuń piankę, dodaj obraną całą cebulę.

Posortuj jęczmień perłowy, zalej wrzącą wodą, spuść wodę, ponownie napełnij płatki wodą o temperaturze pokojowej. Podpal, gotuj przez kilka minut, włóż do durszlaka.

Gdy bulion się zagotuje, dodaj jęczmień jęczmienny, kontynuuj gotowanie na małym ogniu pod przykryciem.

Zetrzyj marchewki i korzeń pietruszki na grubej tarce, posiekaj cebulę.

Na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym najpierw usmaż cebulę, a następnie dodaj marchewkę, wymieszaj.

Obierz pomidory, posiekaj, wyślij na patelnię do warzyw. Dodaj tam sos tkemali. Sól i pieprz do smaku, dodaj przyprawę chmielowo-suneli, kilka łyżek bulionu wołowego, dobrze wymieszaj i kontynuuj duszenie na małym ogniu przez kilka minut.

Czosnek obrać i drobno posiekać, dodać do smażenia warzyw. Dobrze wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

Obierz ziemniaki, pokrój w plastry, Dodaj do garnka z bulionem, gotuj przez 15 minut.

Gdy ziemniaki są ugotowane, dodaj do garnka smażenie warzyw, sól, dodaj przyprawy, dopraw do smaku. Gotuj zupę kharcho przez kolejne 10 minut.

Podawaj gotową gruzińską zupę kharcho z jęczmieniem perłowym ze śmietaną, udekorowaną posiekaną kolendrą lub innymi ziołami.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy