przezroczysty dżem z rajskich jabłek z kucykami

24 godz. 0 min.
10 porcji
Przezroczysty dżem z rajskich jabłek z ogonkami
MaxCab, stock.adobe.com
0

Dżem z rajskich jabłek jest jednym z najbardziej niezwykłych i oryginalnych. Małe jabłka z ogonami wyglądają spektakularnie zarówno w misce z dżemem, jak i jako dekoracja deserów. Okazuje się, że opcja koktajlowa. Pamiętaj, aby przygotować tę ciekawą ucztę!

Składniki

  • jabłka (rajskie) – 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 150 ml
  • przyprawy i przyprawy (goździki, cynamon, wanilia, anyż) – opcjonalnie

Przepis na gotowanie krok po kroku

Radzę wybrać najmniejsze jabłka do tego dżemu. Opłucz więc owoce, pozostawiając ogony (aby dżem wyglądał bardziej oryginalnie). Aby jabłka nie pękły podczas gotowania i zachowały swój kształt, nakłuj każde jabłko w kilku miejscach wykałaczką.

Umieść jabłka w garnku do gotowania i przykryj połową cukru. Pozostaw obrabiany przedmiot na kilka godzin (najlepiej na noc) w temperaturze pokojowej, aby utworzyć sok.

Na patelni połącz wodę i pozostały cukier. Podgrzej syrop, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Wlej jabłka gorącym syropem. Jeśli robisz dżem z przyprawami, nadszedł czas, aby je dodać. Możesz użyć zarówno mielonych przypraw, jak i całych w strąkach, pąkach, paluszkach itp.

Umieść obrabiany przedmiot w ogniu, zagotuj i na małym ogniu, mieszając, gotuj przez 40 minut.

Zapakuj gorący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Schłodzony przysmak przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy