brzoskwinie w puszkach

45 min
6 puszek po 1 L
Brzoskwinie w puszkach
Africa Studio, stock.adobe.com
0

Kiedy zimą chcesz sezonowych letnich owoców, miło jest otworzyć słoik pachnącego półfabrykatu! Delikatne i słodkie brzoskwinie w puszkach można podawać jako niezależny deser lub dodawać do wypieków i innych deserów.

Składniki

  • brzoskwinie - 40 szt.
  • woda - 2 L
  • cukier - 400 g
  • kwas cytrynowy - 3/4 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Brzoskwinie opłucz, pokrój na połówki, usuń pestki.

Napełnij wstępnie wysterylizowane litrowe słoiki połówkami brzoskwiń.

Zagotuj wodę i zalej owoce w słoikach szyjką wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do podgrzania na 15 minut.

Następnie wlej wodę ze słoików do rondla i zagotuj. Dodaj cukier i ponownie zagotuj.

Dodaj trochę kwasu cytrynowego do słoików z brzoskwiniami.

Wlej brzoskwinie do słoików wrzącym syropem cukrowym. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Schłodzone brzoskwinie w puszkach można przechowywać zarówno w chłodnym miejscu, jak iw temperaturze pokojowej.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy