marynata z jęczmieniem perłowym i piklami na zimę

40 min
2 puszki po 0,5 l
Marynata z jęczmieniem perłowym i piklami na zimę
elena_hramowa, stock.adobe.com
0

Marynata w słoiku to świetny przedmiot, który znacznie zaoszczędzi czas spędzony w kuchni. Zagotuj bulion, dodaj ziemniaki i zawartość słoika. Wszyscy! Pyszna, pachnąca marynata jest gotowa! Dzielę się prostym, sprawdzonym przepisem bez sterylizacji.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Namocz jęczmień perłowy w zimnej wodzie przez 1 godzinę.

Pokrój pikle w średnią kostkę.

Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce, drobno posiekaj cebulę.

Pomidory opłucz, pokrój w drobną kostkę, włóż do garnka do gotowania. Dodaj sól, cukier, olej roślinny, wymieszaj i zagotuj.

Wlej wodę, dodaj jęczmień i resztę warzyw. Ponownie zagotuj przedmiot i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

5 minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.

Zapakuj wrzący przedmiot do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzoną marynatę do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy