W tradycyjnym przepisie przyprawa warzywna jest przygotowywana ze słodkiej i ostrej papryki. Proponuję wypróbować nie mniej interesującą opcję-cukinię adjika. Aby ułatwić i przyspieszyć proces przygotowania, warzywa są przepuszczane przez maszynę do mięsa.
Składniki
- cukinia - 2 kg
- pomidory - 500 g
- czosnek - 100 g
- ostra czerwona papryka - 100 g
- cebula - 4 kawałki
- kolendra - 20 g
- Olej roślinny (bez zapachu) – 120 ml
- ocet - 100 ml
- mielona kolendra - 1 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ostrą paprykę na pół i obierz nasiona.
Przełóż cukinię, pomidory, ostrą paprykę, kolendrę i obraną cebulę przez maszynę do mięsa.
Połącz wszystko w dużym rondlu, dodaj masło, cukier i sól.
Gotuj przez 20 minut, dodaj zmieloną kolendrę i czosnek przepuszczony przez prasę.
Pot przez 10 minut, wlej ocet i po 5 minutach zdejmij z ognia.
Włóż Adjikę do przygotowanych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy