kompot z agrestu i malin na zimę

40 min
2 porcje
Kompot z agrestu i malin na zimę
OlegD, stock.adobe.com
0

Kompot z agrestu i malin stanie się ulubionym napojem dzieci i dorosłych w zimnych porach roku. Robię ten napój według przepisu bez sterylizacji. Dzięki temu zachowany jest niesamowity aromat i maksymalne korzyści z jagód, a kompot nabiera pięknego rubinowego koloru.

Składniki

  • agrest - 300 g
  • Malina - 300 g
  • woda - 2 l
  • cukier - 4 art.
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Agrest i maliny opłucz w zimnej wodzie, lekko osusz. Następnie włóż jagody do wstępnie wysterylizowanych słoików w około jednej trzeciej.

Zagotuj wodę. Zalej jagody wrzącą wodą do góry słoika. Przykryj sterylnymi pokrywkami i odstaw na 25-30 minut.

Następnie wlej płyn ze słoików do garnka do gotowania i ponownie zagotuj.

W słoikach z jagodami dodaj cukier i kwas cytrynowy. Zalać wrzącą wodą, zwinąć. Odwróć słoiki z kompotem do góry nogami, zawiń w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W celu długotrwałego przechowywania przenieś słoiki kompotu agrestowo-malinowego do chłodnego, ciemnego miejsca.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy