dżem z gruszki i pigwy

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z gruszki i pigwy
Elenglush, stock.adobe.com
0

Puste gruszki są zawsze smaczne, pachnące i słodkie. Ale nawet można je urozmaicić czymś nowym. Na przykład taki dżem z pigwy jest doskonałym powodem do kulinarnych eksperymentów. Opowiadam więcej szczegółów!

Składniki

  • Gruszka - 1 kg
  • pigwa - 1 kg
  • woda - 200 ml
  • cukier - 2 kg
  • przyprawy i przyprawy - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz gruszkę z pigwy i pokrój w kostkę.

Dodaj wodę i cukier i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut, mieszając.

Dodaj przyprawy do smaku, takie jak cynamon lub anyż.

Zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy