dżem winogronowy kishmish

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem winogronowy kishmish
Lana_M, stock.adobe.com
0

Dżem winogronowy to osobna uczta. Ponadto jest również łatwy w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli wybierzesz odmiany bez pestek. Na przykład kishmish. Złap ulubiony przepis sprawdzony przez moją rodzinę od lat. Pyszne i oryginalne - a czego jeszcze potrzebujesz?

Składniki

  • Winogrona (kiszmisz) – 1.5 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 200 ml
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przykryj winogrona połową cukru, dodaj wodę i zagotuj.

Gotuj przez 5 minut, usuń dżem z ognia i ostudź.

Ponownie zagotuj, dodaj pozostały cukier, gotuj przez 5-7 minut i ponownie ostudź.

Ponownie zagotuj, dodaj kwas cytrynowy, gotuj przez 5 minut i zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy