dżem wiśniowy z pestkami

40 min
4 porcje
Dżem wiśniowy z pestkami
Oleksiy Drachenko, stock.adobe.com
0

Najbardziej frustrującą częścią pracy z wiśniami jest usuwanie pestek. Nawet jeśli masz to specjalne narzędzie kuchenne - nadal zajmuje to dużo czasu. Proponuję pójść prostą drogą i ugotować dżem w ten sposób. Pod względem smaku okazuje się nie gorszy.

Składniki

  • wiśnia - 1.5 kg
  • woda - 1 szkło
  • cukier - 800 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki z wiśni.

Gotuj cukier z wodą, aż się rozpuści, mieszając.

Włóż wiśnie do syropu i ponownie zagotuj.

Gotuj dżem przez około pół godziny na małym ogniu i wlej do sterylnych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy