agrest z pomarańczą na zimę

4 godz. 0 min.
3 puszki
Agrest z pomarańczą na zimę
sever180, stock.adobe.com
0

Dzisiaj powiem ci przepis na zrobienie "żywego" dżemu agrestowego z pomarańczą. Przepis nie wymaga gotowania, co oznacza, że wszystkie zalety jagód są zachowane tak bardzo, jak to możliwe. Przysmak okazuje się pyszny, o delikatnym aromacie i cytrusowym posmaku. Polecam!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Agrest posortuj, usuń ogony, opłucz jagody pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka.

Opłucz pomarańcze i pokrój ze skórką na małe kawałki, usuń pestki.

Agrest i pomarańcze przełóż przez maszynę do mięsa.

Umieść powstałą masę w misce, przykryj częścią cukru (około 200-250 g), dobrze wymieszaj i pozostaw na 30-60 minut, aby cukier całkowicie się rozpuścił.

Następnie dodaj więcej cukru, wymieszaj i pozostaw do całkowitego rozpuszczenia. Powtarzaj procedurę, aż skończy się cukier.

Wlej "żywy" dżem agrestowy do wstępnie wysterylizowanych małych słoików, szczelnie zamknij i wyślij do lodówki.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy