gęsty dżem śliwki wiśniowej bez pestek

1 godz. 0 min.
12 porcji
Gęsty dżem ze śliwki wiśniowej bez pestek
Władysław Terlukiewicz, stock.adobe.com
0

Oddzielenie śliwki wiśniowej od nasion jest bardzo trudne. Proces można ułatwić, gotując go przez 10-15 minut. Ta sztuczka pozwala przygotować idealny gruby dżem. Można go dodawać do ciast, deserów i słodkich płatków.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj śliwkę wiśniową, włóż do rondla z wodą i gotuj przez 10 minut.

Wrzuć śliwkę wiśniową do durszlaka, ostudź i przetrzyj przez sito.

Wymieszaj powstałą masę z cukrem i gotuj na małym ogniu przez 35-40 minut.

Włóż gorący dżem do wysterylizowanych słoików, zamknij pokrywki i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy