chrupiące ogórki kiszone z octem na zimę

40 min
2 puszki po 3 l
Chrupiące ogórki kiszone z octem na zimę
chudo2307, stock.adobe.com
0

Ogórki według tego przepisu są chrupiące, smakują jak lekko solone. Można je podawać jako samodzielną przekąskę lub dodawać do ulubionych sałatek zimą. Pamiętaj, że ogórki będą w pełni gotowe do spożycia za miesiąc!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki i zioła, lekko osusz.

Na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików umieść gałązki koperku i pietruszki, liście wiśni, liść laurowy, oba rodzaje pieprzu i obrane ząbki czosnku.

Napełnij słoiki ogórkami do góry, dobrze ubijając.

Zagotuj wodę i zalej ogórki w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do podgrzania na 10-15 minut.

Następnie odcedź słoiki do rondla, dodaj sól i zagotuj solankę na dużym ogniu.

Wprowadź ocet, wymieszaj i zdejmij marynatę z ognia.

Wlej ogórki do słoików wrzącą marynatą. Natychmiast zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy