gęsty dżem śliwkowy

3 godz. 0 min.
4 porcje
Gęsty dżem śliwkowy
pundapanda, stock.adobe.com
0

Jedną z najlepszych podstaw do gęstych dżemów jest śliwka. Proponuję więc w pełni z tego skorzystać i zwinąć kilka pachnących słoików na zimę. Jest to bardzo łatwe i bezproblemowe nawet dla początkujących, którzy po raz pierwszy próbują swoich sił w konserwacji.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozłóż śliwkę na połówki, usuń pestki, przykryj cukrem i zalej wodą.

Gotuj przez 10 minut po ugotowaniu na średnim ogniu i ostudź.

Ponownie zagotuj, dodaj cynamon i gotuj przez kolejne 10 minut.

Gdy śliwka ostygnie, przetrzyj dżem przez sito i ponownie zagotuj.

Dodaj sok z cytryny i zwiń go w słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy