gruszki w syropie na zimę bez sterylizacji

10 min
8 porcje
Gruszki w syropie na zimę bez sterylizacji
Laurentiu Iordache, stock.adobe.com
0

Oczywiście powiesz, że możesz kupić owoce w puszkach w sklepie. Aby udzielić pełnej odpowiedzi na to pytanie, proponuję ugotować gruszki w syropie zgodnie z tym przepisem. Spróbuj, a zrozumiesz wszystko od razu.

Składniki

  • Gruszka - 2 kg
  • cukier - 2 kg
  • woda - 1 l
  • sok z cytryny - 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gruszki pokrój na połówki i obierz.

Skrop owoce sokiem z cytryny i włóż do słoików.

Wlać do góry wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i odstawić na 20 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier i gotuj przez 2 minuty.

Wlej syrop do słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy