dżem śliwkowy na zimę

1 godz. 30 min.
4 porcje
Dżem śliwkowy na zimę
Marijana, stock.adobe.com
0

Śliwki doskonale się gotują, mają wysoką zawartość własnych pektyn i są ogólnie idealne do robienia gęstych dżemów. Proponuję wypróbować tę opcję dzisiaj - z całymi kawałkami owoców.

Składniki

  • śliwki - 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 0.5-1 szklanka
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki, grubo posiekaj śliwki i zalej wrzącą wodą.

Gotuj przez 20 minut na średnim ogniu, stopniowo dodawaj cukier i gotuj przez kolejne 40 minut.

Na koniec dodaj kwas cytrynowy i zwiń dżem do wysterylizowanych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy