smażony dżem śliwkowy bez pestek na patelni

45 min
2 porcje
Smażony dżem śliwkowy bez pestek na patelni
www.danildesign.com, stock.adobe.com
0

Uwielbiam robić dżemy i uważam, że każdy miłośnik słodyczy powinien spróbować swoich sił w tej sztuce. Moim ulubionym przepisem jest smażony dżem śliwkowy bez pestek na patelni. Niezwykła technologia gotowania dodaje niepowtarzalny aromat i smak do zwykłego przedmiotu obrabianego.

Składniki

  • śliwki (bez pestek) – 500 g
  • cukier - 150 g
  • kwas cytrynowy - 0.25 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój śliwki w plasterki, wyślij na patelnię i przykryj cukrem.

Dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj i umieść na średnim ogniu.

Doprowadzić masę do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować dżem przez 10 minut pod przykryciem.

Okresowo usuwaj pianę i mieszaj.

Zdejmij pokrywkę i gotuj dżem przez kolejne 10-15 minut.

Zwiń go w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy