dżem śliwkowy bez pestek

1 godz. 0 min.
2 porcje
Dżem śliwkowy bez pestek
shaiith, stock.adobe.com
0

Uwielbiam ten przepis na dżem śliwkowy za łatwość przygotowania. Ważne jest, aby nie stosować sztucznych konserwantów i zagęszczaczy - naturalny kwas i pektyna zawarte w śliwkach są wystarczające. Uzupełnij swoje zapasy ciekawym półfabrykatem

Składniki

  • śliwki - 1 kg
  • cukier - 350 g
  • woda - 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj śliwki, opłucz i lekko osusz. Następnie podziel owoce na połówki i usuń nasiona. Umieść śliwki w misce do gotowania, dodaj wodę i na średnim ogniu, ciągle mieszając, gotuj przez 15-20 minut po ugotowaniu.

Zmiękczoną miazgę zmiksuj blenderem (możesz również przetrzeć masę przez sito).

Dodaj cukier i ponownie zagotuj na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj dżem przez 25-30 minut, nie zapominając o usunięciu piany.

Opcjonalnie, 20 minut przed gotowaniem, możesz dodać różne przyprawy (wanilia, cynamon, kardamon, kakao), skórkę cytrusową, orzechy lub likier do gotującego się dżemu.

Wlej gotowy gorący dżem śliwkowy do wcześniej wysterylizowanych małych słoików, szczelnie zamknij i ostudź w temperaturze pokojowej. W celu długotrwałego przechowywania przenieś obrabiany przedmiot w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy