pomidory z papryką na zimę

25 min
10 porcji
Pomidory z papryką na zimę
Anzhela, stock.adobe.com
0

Wygodnie jest mieć w magazynie słoik pomidorów z papryką. Taki kęs można dodać do smażenia, sosów i zup. Przygotowanie jest całkowicie proste. W zależności od smaku warzyw dostosuj ilość cukru i soli.

Składniki

  • pomidory - 2 kg
  • papryka - 1,5 kg
  • czosnek - 50 g
  • ocet - 100 ml
  • czarny pieprz - 6 groszek
  • cukier - 160 g
  • sól - 100 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj paprykę, obierz nasiona, pokrój w plasterki.

Pokrój pomidory na średnie kawałki.

Złóż półfabrykaty do dużego rondla, dodaj cukier, sól, czarny pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę.

Gotuj wszystko razem przez 15 minut, wlej ocet i natychmiast zdejmij z ognia.

Rozłóż w wysterylizowanych słoikach, zwiń i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy