kompot z uzbeckich nektarynek na zimę

40 min
3 porcje
Kompot z uzbeckich nektarynek na zimę
Anzhela, stock.adobe.com
0

Pachnący i zdrowy kompot z uzbeckich nektarynek dla Twojej rodziny. Taki kompot jest znacznie zdrowszy niż soki ze sklepu, nie ma konserwantów i jest przygotowywany z zachowaniem składników odżywczych i witamin przez całą zimę.

Składniki

  • Nektaryna - 1 kg
  • cukier - 600 g
  • woda - 2 l
  • kwas cytrynowy - 20 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Aby zrobić kompot, sterylizacja słoików jest opcjonalna. Po prostu dobrze je spłucz przed użyciem.

Dobrze spłucz nektarynę, Usuń pestkę w środku. W zależności od wielkości puszek możesz zostawić nektarynę w plasterkach lub pokroić jeszcze drobniej.

Włóż nektarynę do słoików. Zalać wrzącą wodą, pozostawić na 15 minut. Odcedź na patelnię i podpal.

Dodaj cukier do wody i gotuj syrop, aż się zagotuje. Na koniec dodaj kwas cytrynowy. Napełnij nektarynkę syropem i zwiń.

Umieść kompot do ostygnięcia w chłodnym i ciemnym miejscu. Możesz wstępnie owinąć ciepłym kocem.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy